Thursday, September 2, 2010

baca jap..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

sekadar copy paste utk renungan bersama..

3 comments:

Maulana Ma' Arief said...

jadi malu, kuku saya panjang2. hehe
malas nak motong. tak ada gunting kuku. ckckck
tapi saya potonglah nanti. hehe

Maulana Ma' Arief said...

jadi malu, kuku saya panjang2. hehe
malas nak motong. tak ada gunting kuku. ckckck
tapi saya potonglah nanti. hehe

hasrul hassan said...

Betul. Byk kelebihannya .. nak cari isteri pun kena tgk kuku gak .. agak2 suka simpan panjang2 tu .. alamatnya nanti anak2 pun ish .. harap diampunkan segala dosa.

aminnn....