Thursday, October 23, 2008

Lelaki..ingatlah...

seorang bayi..bila dilahirkan adalah seorang lelaki..amatlah berat peranan yg akan dipikulnya...
selain menjadi khalifah di bumi Allah ini..lelaki juga mempunyai peranan dan tanggungjawab laen bersama...dan bertambah banyak beban yg dipikulnya..

jika tidak dilaksanakan dgn betul peranan dan tanggungjawab itu..perempuan la yang akan menarik nya di akhirat nnti..dia akan dipersalahkan kerana tidak dapat menjaga dan melaksanakan amanah Allah..

Pertama:- Ayahnya

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat,membuat dosa..... tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja, maka dia akan ditarik oleh anaknya.

Kedua:- Suaminya

Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram,keluar rumah dgn aurat terbuka..tidak menghormati org tua dan saudara mara... apabila suami mendiam diri...... walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Ketiga:- Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula abang- abangnya.Abangnya la sebagai wali,sebagai org tua kepada wanita itu...... jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM .... tunggulah tarikan adiknya di akhirat.

Keempat:- Anak Lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam,hanya mendiamkan diri sahaja apabila ibunya lalai dgn godaan dunia, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak....... nantikan tarikan ibunya.

Maka kita lihat bertapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat... maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar tidak silap firman ALLAH S. W. T.:-

No comments: